Yenilenebilir enerji kaynakları birkaç şekilde tanımlanabilir. İlk tanımda doğal ortamda sürekli ve tekrarlı biçimde ortaya çıkacak akımlardan elde edilebilecek enerjinin yenilenebilir enerji olduğu ifade edilir. Diğer bir tanımında ise kullanıldıkça kendini yenileyen enerjidir.
Isınma ihtiyaçlarını karşılamak için, sıcak su kullanmak için ve sıcak su üretimi için hayatımızın birçok alanında kullanmaktayız.
- Rüzgar enerjisi
- Güneş enerjisi
- Hidrolik enerjisi
- Jeotermal enerji
- Biyokütle enerji
- Deniz ve okyanus üzerinden dalga enerjisi
- Hidrojen enerjisi
- Gelgit enerjisi
İnverter elektriksel güç dönüştürücü olarak tanımlanır. Doğru akımı alternatif akıma çevirir. Yenilenebilir enerji kayaklarında elektrik üretmek için kullanılır.
İnverter ile sıfırdan elektrik üretimi olmaz, bir nevi çevirmendir 12 volt, 24 volt, 48volt gibi doğru akımları 220volt ya da 380 volt alternatif akıma çevirme işlemini gerçekleştirir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için televizyon, aydınlatma lambalarında evlerimizde kullandığımız tüm elektronik eşyalarda invertör (çevirici) kullanılmaktadır.
Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadığı, doğrudan güneş ışığından üretilen temiz bir enerji kaynağıdır. Güneşten gelen ısı kaynağını ve ışık kaynağını kullanarak paneller vasıtasıyla elektrik üretilebilir. Diğer elektrik kaynaklarından daha sağlıklı olmakla beraber maliyet açısından da oldukça avantajlı bir kaynkatır. Güneş dünyadaki hayatın temel kaynağı olduğu gibi diğer enerji kaynaklarının da doğrudan veya dolaylı olarak temelinin teşkil etmektedir. Örnek vermek gerekirse rüzgar farklı bölgelerin güneş tarafından farklı ısıtılması nedeniyle oluşmaktadır. Güneş enerjisi bilinen en eski birincil enerji kaynağıdır ve dünyanın her yerinde bulunmaktadır. Diğer enerji kaynaklarından farklı olan güneş enerjisi aynı zamanda dağınık bir haldedir ve enerji elde edilmesi için yoğunlaştırılması gerekmektedir.
Güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için yüksek sıcaklık değerlerine ulaşmak gerekmektedir. Güneş enerjisi iki temel yöntemle elektrik enerjisine dönüşür. Birinci yöntem güneş ışınlarını yoğunlaştırılması ile elektrik üretmek diğer yöntem ise güneş ışınlarının güneş pilleri ile doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Bu piller verimli bir şekilde güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Fotovoltatik piller aynı zamanda yarı iletken maddelerdir yüzeyden ışık düştüğü zaman, uçlarında enerji gerilimi oluşur pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı yüzeyine gelen güneş enerjisidir ve bu gelen enerji ile elektrik üretimini gerçekleştirmiş olur. Gerçekleştirilen enerji miktarı ile bir evdeki elektrik ihtiyacını neredeyse tamamını karşılar.
Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini içine çekmeye yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır. Güneş panelleri, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirerek büyük miktarlarda elektrik üretir ve depolarlar, ürettiği elektrikleri alternatif akıma çevirerek elektrikli cihazları çalıştırırlar ve enerjiyi depolayarak akşam ve kış aylarında güneşin olmadığı vakitlerde de kullanma imkanı sunan bir çevre dostu sistemdir. Yeryüzüne gelen güneş ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece 0,01’ini verimli kullanması yeterlidir.
Güneş paneli, üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan hücrelerden oluşur. Bir güneş panelinin ne kadar verimli olduğu, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir.
Standart güneş panelleri ortalama 250 ile 350 watt elektrik üretir. Tanınmış marka üreticilerin güneş panelleri, 450 – ile 550 watt'a kadar yüksek oranda çalışır.
Güneş panellerinin elektrik üretimi için akışını şu şekilde özetleyebiliriz
1.Fotovoltaik güneş panelleri güneş ışığını emer her güneş panelinde fotovoltaik hücreler bulunur. PV Hücreleri ışığı alır ve ışığı elektriğe dönüştürür. Güneş ışığı güneş paneline çarptığında, doğru akım DC elektrik üreterek PV hücreleri çalışmaya başlar.
2. Bunların hepsi güzel fakat DC elektriği evinize tek başına güç vermeye gücü yetmemektedir. Diğer güneş enerjisi ekipmanlarının bulunduğu yer burasıdır.
3. Güneş ışınları silikon hücreyle etkileşime geçtiğinde, elektronlar hareket etmeye başlamaktadır.
4. Elektronların taşınması, düğümler tarafından yakalanır ve paneldeki kablolarda elektrik akımı akışını başlatır.
5.Solar kablolar doğru akım elektriğini, alternatif akım elektriğine dönüştürülmek üzere bir solar inverter çeviriciye iletir.
EVİRİCİ NEDİR: Elektriksel gücü dönüştürme görevini gerçekleştiren güç dönüştürme elemanıdır diğer adı ise invertördür. Herhangi bir doğru akım kaynağından güç alır ve aldığı gücü işler bir nevi güç elektroniği de diyebiliriz. Doğru akımı alternatif akıma çevirir.
Güneş panelinin boyutu elektrik üretiminin kapasitesiyle birbirine bağlıdır. Panelin boyutu ne kadar büyük olursa depolayacağı elektrik miktarı ve üreteceği elektrik miktarı da o kadar büyük olur. Depolama ve üretim ne kadar büyük olursa evimizde veya elektrik kullanma gereksinimi duyduğumuz alanlarda kamp gibi yerlerde kullandığımız elektrikli cihazlarda çok rahat ve uzun süreli çalışma meydana getirir. Kısaca şunu diyebiliriz Panelin boyutu ne kadar büyük olursa üreteceği elektriğin ve depolayacağı elektriğin miktarı da o kadar büyük olur
Ev tipi ancak genel ve birim enerji miktarları baz alındığında üretimi muhtemel elektrik miktarı için aşağı yukarı bir tahminde bulunulabilir 1 kw lık fotovoltaik sistem güneşin tam olarak alındığı zaman diliminde 1 kwlık elektrik üretebilir. Yani güneşin en tepede olduğu saatlerde, güneş ışınları panele doğrudan geliyorsa kaç kw lık bir sistem kurulmuşsa o kadar elektrik üretimi söz konusu olur. Ev tipi güneş panelleri ise ortalama 300 W’a kadar enerji üretimi sağlar. Fakat güç ne kadar büyürse boyut da o kadar çok büyür. 300 w’lık bir güneş paneli, 1 saat boyunca güneşi alırsa 0,3 kw elektrik üretme imkanı sağlar. Tabi ki bu söylemiş olduğumuz rakamlar ortalama rakamlardır bu rakamları aşağı çekme veya yukarı çıkma ihtimalide bulunmaktadır. Gelen güneş ışığının miktarı hava koşulları vb. bu durumda etkilidir.
Otomobillerin hareket etmesinde, trafik ikaz lambalarının çalışmalarında, binaların ısıtılmasında, fabrikaların çalışmasında, elektronik aletlerin kullanılmasında vb. günlük işlerimizin hemen hemen hepsi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymaktadır. En temiz enerji kaynağı ise güneştir çevreye hiçbir zararı olmayan doğanın bize sunmuş olduğu doğal bir kaynaktır. Bizlerin bu doğal kaynakları kullanmamızın da bizlere çok büyük avantajları olmaktadır.
● Bol miktarda ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kaynak olması başlıca avantajları arasında sayılmaktadır
- Temiz bir kaynaktır. Çevre kirliliğine sebebiyet veren herhangi bir atık, kirli gaz salınımı bulunmamaktadır
- Kullanım açısından kolay bir kaynaktır
- Uzun vadede bütçe dostu bir kaynaktır
- Kısa amortisman imkanı sağlamaktadır
- Evinize değer katar. Göz ardı edilen bir nokta olsa da güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten bir evin değeri diğer evlere oranla daha değerlidir
- Enerji bağımlılığını ortadan kaldırır
- Güneş enerjisinden elektrik üretmek için kullanılması durumunda, güneş enerji santrallerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olması bir dezavantajdır.
- Küçük ve akü destekli güneş enerji sistemlerinde kullanılan akülerin ömürleri kısa veya dayanıksız olduğu için çok çabuk bozulmaktadır.
- Güneş kuleleri dediğimiz elektrik üretim yöntemi, özellikle göç eden kuşlar için büyük bir sorun olmaktadır.
- Güneş aynalarının güneş ışınlarını büyük bir ısı ile güneş kulelerine yansıtması sebebi ile birçok kuş ve hayvan telef olmaktadır. Güneş kuleleri kurulurken göçmen kuşların, göç yollarından uzakta olmalıdır. Aksi halde bu hayvanlar için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.
- Enerji ihtiyacının çok olduğu kış aylarında güneş ışınımı az ve ayrıca ışınım geceleri hiç yoktur.
- Panellerin kurulumu için büyük alana ihtiyaç vardır.
-
- tasarruflu ampul7 watt – 50 watt arasında güç harcar
- Lcd - televizyon 100 watt – 300 watt arası güç harcar
- Buzdolabı 120- 400 watt güç harcar
- Diz üstü bilgisayar50- 100 watt arası güç harcar
- Çamaşır makinesi 700 -1800 watt arası güç harcar
- Bulaşık makinesi 1000- 2000 watt Arası güç harcar
- Elektrik Süpürgesi750 watt – 2400 watt arası güç harcar
- Fırın 800 – 3000 watt arası güç harcar
- Mikrodalga fırın 800 -1300 watt arası güç harcar
- Derin Dondurucu 400 – 1200 watt arası güç harcar
- Ütü 1200 – 3000 watt arası güç harcar
- Uydu alıcı 20 – 50 watt arası güç harcar
- Saç kurutma makinesi 600 – 2000 watt arası güç harcar
Sigorta; kurumlarla sağlanan bir anlaşma türüdür. Sigorta, kişinin yaşamının, sağlığının veya mallarının karşılaşabileceği zararları en aza indirme konusunda kişilere yardımcı olur. Karşılaşacağınız zararlarda tazminat alma hakkı önceden ödemiş olduğunuz primle elde edilir. Birçok farklı sigorta türü
Trafik sigortası, yangın sigortası, deprem sigortası, seyahat sigortası, bireysel sağlık sigortası vb. olduğu gibi bireysel çatı tipi güneş enerji paneli sigortası da mevcuttur. Peki, nedir bu bireysel çatı tipi güneş enerji paneli sigortası? Evinizin enerjisini güneşten üreterek siz çevrenizi ve bütçenizi korurken biz de sizi ve güneş enerji panelinizi teminat altına alıyoruz.
Konutların çatısına güneş enerjisi paneli kurarak kendi enerji ihtiyacını üreten bireyler için güneş enerjisi panelinin kullanılamaz hale geldiği durumlarda; üretim kaybının meydana çıkarmak koşuluyla sigortalının zararını belli bir tutara kadar karşılamaktayız.
Dünyada ve bulunduğumuz ülkede nüfus artmakta artan nüfusla beraber enerji tüketimi de beraberinde artmaktadır. Bu sebeple enerji tüketimine de ihtiyaç fazlalaşmaktadır. enerji talebi ve maliyeti yüksek geleneksel enerji kaynakları, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi büyük ölçüde arttırmaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya miras bırakabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin yönetimi en önemli konuların başında gelmektedir.
Bireysel Çatı Tipi Güneş Enerji Paneli Sigortası ile tam kâgir yapı tarzındaki konutların çatısına kurulmuş, 10 kW ve altı toplam kurulu gücü olan, modeli 10 yıldan eski olmayan, sigorta bedeli en fazla 10.000 Euro olan, ticari kullanımı olmayan/bireysel çatı tipi güneş enerji santralleri teminat altına alınır.
Sosyal Medyada Makaleyi Paylaşabilirsiniz.
Faydalı Diğer Bilgiler
Sigorta Kılavuzu
- Tümü
- Bilgi Bankası
- Haberler
- Ürünler
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ve Kapsamı
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Hesaplanır?
Sigorta Poliçesi İptali ve İade Süreci Nasıl İşler?
Sağlık Sigortası Nedir ve Neden Gereklidir?
Duyurulardan Haberdar Olmak İçin Abone Olun
Sektörle ilgili haber,duyuru ve kampanyalar hakkında bilgi verilecektir.
İletişim
Çınarlı Mah. Ziyapaşa Blv.
Mustafa Paksoy Apt.
Migros Jet Üzeri
No:45/1 Seyhan/ADANA