Yangın, geçmişten günümüze kadar çok büyük can ve mal kayıplarına sebep olmuştur. Yangından %100 tam korunma mümkün değildir. Fakat günümüz teknolojilerinde yangının bize vereceği hasar ve zararı en aza indirgemek mümkündür.
Günümüzde YANGIN kelimesini çok fazla duymaktayız. Haberlerde, gazetelerde ve çevremizdeki insanlarla olan sohbetlerimiz de. Peki yangın nedir, nasıl meydana gelir, yangın için ne gibi önlemler almalıyız, yangın hakkında yeteri kadar bilgimiz var mı? bu sunumumuzda yangın hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu kendiniz ölçeceksiniz. maalesef günümüzde bir çok insan yangın hakkında bilgi sahibi değil ya da eksik bilgilere sahip. Bu sunumuzu da yangın hakkında bilgiler, iş yerimizde, evimizde ve çevremizde alınması gereken tedbirler, yangın sınıfları ve bu sınıflara göre uygun olan söndürme maddeleri hakkında değerli okurlarımıza bilgi vermek amaçlanmıştır.
Yanabilen maddelerin çevresine değişik oranlarda ısı ve ışık yayarak kontrol dışı yanmasıdır. Yanmanın başlaması ve sürebilmesi için gereken; yanıcı madde (yakıt), yakıcı madde (oksijen), ve tutuşturma(ateşleme kaynağı) uygun koşullarda bir araya gelmesine yanma üçgeni denir.
Yanmanın devam edebilmesi için ortamda belirli oranlarda oksijen olması gerek. Gaz yangınlarında %12, Katı ve sıvı yangınlarda %16 oranında oksijen olması gerekir. Ev ve ofis gibi kapalı alan yangınlarında önemli bir bilgi verelim; Evinizin veya ofisinizin kapısı kapalı olan bir odasında yangın belirtileri varsa kapıyı açıp yüzünüzü kapıya dönmeyin kapıyı açtığınız an kapıdan içeriye oksijen girecektir, oksijenin girmesiyle alevler oksijenin geldiği yöne doğru parlayacaktır, bu parlama sonucu alevler sizlere de zarar verebilir. Bu sebepten dolayı kapıyı açarken kapının karşısında durmayın.
Düşünecek olursak evlerimizde ve iş yerlerimizde yangına sebep olacak birçok teknolojik âletler ve elektrik aksamları bulunmaktadır. Bu da evlerimizde ve ofislerimiz de yangın çıkma ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.
Peki evimizde ve çalışma alanımızda meydana gelecek yangınlara ne kadar hazırız, aldığımız güvenlik önlemleri yeterlimi, hangi güvenlik tedbirlerini aldık ve nasıl güvenlik tedbirleri alabiliriz?
. Önce eğitim, hepimiz yangın hakkında eğitimler almalıyız
. Yangınlarda erken uyarı çok önemlidir, bu nedenle ofis ve evlerde mümkünse en iyi duman dedektörleri bulundurulmalı, bunların düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır.
. Elektrik tesisatından çıkabilecek yangınlara karşı tesisatın düzenli bakımları yaptırılmalıdır, bakır ve sağlam kablolar kullanılmalı
. Doğalgaz kaçaklarında riski azaltmak için tavana yakın yerlere hava tahliye delikleri açılmalı sebebi doğalgaz havadan hafiftir bu sebepten dolayı doğalgaz kaçağı meydana geldiğinde biriken gaz tavanda birikecektir.
. Soba, kalorifer ve mutfak ocakları dikkatli kullanılmalıdır. Kolay tutuşabilecek malzemelerin yanında ve yakınında kullanılmamalıdır.
. Yangın Öncesi Binalar, Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uygun projelerin çizimi yapılmalı ve inşaatı ona göre inşa edilmelidir. Binanın tipine, kullanım amacına(ev, ofis vb.), binanın yüksekliğine ve alanına bağlı olarak; yangın söndürme tüpleri, yangın dolapları, yangın ihbar ve algılama sistemleri, merdiven havalandırma ve basınçlandırma sistemleri, acil aydınlatma ve acil yönlendirme levhaları, tahliye çıkış yolları, duman tahliye sistemleri, otomatik söndürme sistemleri (sprinkler ve gazlı söndürme sistemleri vb.) paratoner, paratoner montaj tabanı, kablo düzeninde dirençli bakır kablolar ve topraklamalar gibi yangın önlemleri alınmalıdır.
. Çöp tenekeleri yanıcı olmayan malzemelerden yapılmalı ve çöp tenekeleri kapaklarla kapatılmalıdır. Diğer bir önemli madde yağlı bezleri, yanıcı olmayan malzemelerden yapılmış kendiliğinden kapanan bir kapta saklanmalıdır ve yanıcı malzemeler yanıcı malzeme depolarında saklanmalıdır.
. Elektrik kabloları ofislerde ve evlerde bir diğer tehlike kaynağıdır. Elektrik kablolarını elektrik prizlerinden her zaman çekin elektrik izolasyonunun sağlam kalmasını sağlamak için tüm kablolar en az yılda bir defa denetlenmelidir. bir binadaki genel olması gereken devre 20 amperlik bir kesiciye bağlanır. Prize takılacak her cihazın amper değerleri etiketlerde belirtilmektedir. Devreye bağlanacak tüm cihazlar, toplam amperi elde etmek için bir araya getirilmelidir. Bu derecelendirmelerdeki etiket değerlerindeki derecelendirmeyi geçmeyin.
. Çay, kahve makineleri, tencere, mikrodalga fırın vb. malzemeler ofis mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür cihazlardan kaynaklanan yangınları önlemek için ofisten bir birey görevlendirilmelidir. İş sonunda bütün prizlerin kontrolü yapılmalıdır ve yangın önlemi alınmalıdır.
. Kışın kullandığımız alan ısıtıcıları da yangın oluşturma tehlikesi vardır. Bunun için almış olduğumuz ısıtıcılar ofise getirilip kullanımına başlanılmadan önce çalışan aksamlarının düzgün çalıştığından emin olmamız ve devir emniyet cihazının donatımının kontrol edilmesi gerek.
. Personellerin ve şahsımıza ait sigara içme alanları. Sigara içilmesi için sadece belirli alanlarda sigara içilmesi gerek ve sigara içilen alanlarda yanmaz çöp kovası ve yangın söndürme tüpleri bulundurmak zorunlu olmalıdır.
. Acil durum ve eylem planları yangın konusunda yapabileceği en önemli görevlerinden biridir. Çalışma alanına alınacak personellere yangın ve iş güvenliği eğitimleri verilmelidir. Bu eğitimler yılda en az 1 defa yapılmalıdır. Bu planın ve bu eğitimlerin düzenlemesi işveren tarafından yapılması gerek.
Binada bulunan alarm sistemlerinin her afet durumda farklı ses sistemine sahip olması ve bu bilgiyi tüm çalışanlarla paylaşılması gerekir.
. Yangın öncesi sivil savunma grubu kurulmalıdır. Bu grupta her bireyin bir görevi olmalıdır. Yangın meydana gelmesi durumunda görevli sivil personeller müdahalede bulunmalıdır. Bu ekipler şu şekilde olmalı;
Söndürme ekibi(en az 3 kişi)
Kurtarma ekibi(en az 3 kişi)
Koruma ekibi(en az 2 kişi)
İlk yardım ekibi (en az 2 kişi)
Her bir ekipte bir ekip başı bulunur ve yangın durumu ile karşılaşılması durumunda ekip lideri ekibi yönlendirir ve yönetir.
. Alınan yangın söndürme tüpleri cihazlarının TSE standartlarına uygun olması gerekmektedir.
. 110 numaralı veya ortak çağrı merkezi olan 112 telefon numarasından itfaiyeye ihbarda bulunulmalıdır. Başkaları aramıştır düşüncesine kapılarak aramamazlık yapılmamalıdır ve ihbarı oluştururken yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb.)bildirilmelidir, ihbarı yapan kişinin adı ve soyadı, yangının çıkış sebebi bildirilmelidir. Adres tarifi yaparken çevrede kolaylıkla bulunabilen (cami, park, avm) vb. alanlar bildirilmeli ve adres tarif edilmeli.
. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
. Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılarak içerideki oksijen miktarının düşürülmesi sağlanmalıdır.
. Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır.
. Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır.
. Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır.
. Eğer vücudumuzda yanık varsa hemen soğuk suya tutulmalıdır ve yanmış ve vücutta yanık sebebi ile su toplamış yerler patlatılmamalı.
. Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır.
. Bu aşamalar uygulanılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki öncelik kendi güvenliğiniz kendi güvenliğinizi sağladıktan sonra yakınınızdaki kişinin güvenliği için çalışmalısınız.
. Elektrik yangınlarına ve F sınıfı gibi bitkisel yağ yanıklarına su ile müdahalede bulunulmamalı aksi takdirde yangının boyutu daha da büyüyecektir ve alevler hızla parlayacaktır.
. Yangına söndürme tüpüyle müdahale de bulunurken rüzgarı karşımıza değil arkamıza almamız gerekiyor.
. Yangını önden arkaya, aşağıdan yukarıya doğru söndürün.
. Yakıtı akan, damlayan ve etrafa tehlike saçan yangınlarda yukarıdan aşağıya doğru müdahale edin.
. Birden fazla yangın söndürme tüpü varsa arka arkaya değil aynı anda iki farklı kişi tarafından kullanılmalı ve bu şekilde müdahale edilmeli.
. Yeniden alevlenmeye dikkat edilmeli ve yangından sonra soğutma çalışılması yapılarak kor artıklarını su ile tamamen söndürür.
. Kullanılan yangın söndürme tüpleri yeniden doldurulmadan yerlerine katılmamalı.
A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır genellikle soğutma sistemine dayandığından üç şekilde soğutma sağlanır.
(a) Su ile soğutma
(b) Yanıcı maddeyi dağıtarak etkisini azaltma
(c) Kuvvetli rüzgar ile üfleme
B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Boğma esasında söndürme gerçekleşir. Burada amaç yangının havayla temasını keserek oksijeni ortadan kaldırma yöntemi ya da örtme yapılarak yangın söndürmeye çalışılır.
Kuru kimyasal toz, köpük ve karbondioksit kullanılır.
C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı(LPG), hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınlar ayrı bir sınıf içinde değerlendirilmeyip C sınıfı yangınlar başlığı altında incelenebilir. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve karbondioksit gazı kullanılmalıdır ve bu uygulama 3 ayrı şekilde uygulanır.
(a) Yanıcı maddeyi ortadan kaldırmak
(b) Yanıcı maddeyi ısıdan korumak ve ayırmak
(c) Ara boşluğu meydana getirmek.
D Sınıfı yangınlar: Yanabilen metallerin ve alaşımların (Magnezyum, Lityum, Sodyum, Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlar
Etkili söndürücüsü olan trimotoksinboroksin bulunmadığı takdirde kum aynı işlemi görür. Kumda D sınıfı yangınlarda kullanılabilecek en etkili söndürme maddelerinden biridir.
E Sınıfı yangınlar: Elektrik, trafo, pano vb. yerlerde çıkan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, köpüklü ve karbondioksit yangın söndürücüler ile söndürülür. unutulmaması gereken altın bir bilgi E ve F sınıfı yangınlarına kesinlikle su ile müdahale edilmemeli aksi takdirde yangının büyümesine sebep olacaksınız.
F Sınıfı yangınlar: Bitkisel ve hayvansal yağlarından meydana gelen yangınlardır. Bu tip yangınlarda suyun kullanılması durumunda patlama ve parlamalar meydana gelebilir. F sınıfı yangınların söndürülmesinde kesinlikle sulu kimyasal söndürücüler ya da toz söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.
Yangınlar, geçmişten günümüze tüm insanlığın karşılaştığı en büyük ve en ciddi sağlık ve güvenlik tehditlerinden biridir.
Ofislerimizde çalışanlar, şirketin acil durum eylem planını yakından tanımak ve yakınında tutmak zorundadır. Özellikle çalışanlar acil kaçış yolları ve acil ilk yardım tekniklerini ve prosedürleri dahil olmak üzere tahliye prosedürlerinden haberdar olmalarını sağlamalıdır. Çalışanlarınız yeterli yangın bilgisine sahip olması durumunda, yeterli ilk yardım uygulamalarının eğitimini almaları durumunda ve bu alınan eğitimlerin her yıl düzenli olarak yenileme eğitimi alınması ile birlikte bir yangın afetinin yaşanma ihtimali düşecektir, yangın afetinin yaşanması durumunda yaralanan personellere erken tıbbi müdahale edilerek personellerin hayati tehlikesi de en aza indirilecektir.
Sosyal Medyada Makaleyi Paylaşabilirsiniz.
Faydalı Diğer Bilgiler
Sigorta Kılavuzu
- Tümü
- Bilgi Bankası
- Haberler
- Ürünler
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ve Kapsamı
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Hesaplanır?
Sigorta Poliçesi İptali ve İade Süreci Nasıl İşler?
Sağlık Sigortası Nedir ve Neden Gereklidir?
Duyurulardan Haberdar Olmak İçin Abone Olun
Sektörle ilgili haber,duyuru ve kampanyalar hakkında bilgi verilecektir.
İletişim
Çınarlı Mah. Ziyapaşa Blv.
Mustafa Paksoy Apt.
Migros Jet Üzeri
No:45/1 Seyhan/ADANA